В гасенето се включи и хеликоптер

Четвърти ден продължава борбата с пожара в Рила. Огънят обхвана десетки декари. Стотици доброволци и пожарникари се включиха през уикенда в битката със стихията. Пламъците обаче са на труднодостъпно място. Днес в района се появи и силен вятър. В борбата с гасенето се включи и хеликоптер.  

Пожарът в Рила продължава да се разраства

От Дупница и тази сутрин към пожара тръгнаха десетки огнеборци и служители на 4 горски стопанства, на Национален парк „Рила” и военнослужещи. Ясно бе едно – в днешния ден мотоциклетистите ги няма и вода ще трябваше да се качва изцяло на ръка. Доброволците днес се брояха на пръсти, но пък помощ всеки оказа както може.  В сутрешните часове стана ясно, че хеликоптер пак няма да бъде викан.

„Все още ситуацията не позволява намесата на хеликоптер по няколко причини. Поради голямата надморска височина, както вече казах – 2300 метра. А и пожарът се развива низово в иглолистна гора. Освен това има силно задимяване”, коментира по-рано ком. Светослав Георгиев, началник на РСПБЗН Кюстендил.

Но в ранния следобяд огънят излезе от гората и започна да гори в открити поляни. Това веднага даде повод на властите да решат – хеликоптер бе извикан.

На терен условията днес отново бяха много тежки за всички. Гасеше се изцяло с мотики, на ръка - и с вода, пренесена до билото, изцяло на гръб.

„Имаше хора със стопени обувки, надишали се с дим и такива с главоболие”, обясни кметът на Самораново  Райко Цветков.

Огънят засега не може да се локализира по никакъв начин, защото гори в територии, до които е невъзможно да бъде качен булдозер за просеки.

Повече гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase