Днес знамето ще бъде подменено, заяви основателят на „Пилон Рожен” пред NOVA

Потребители в социалните мрежи сигнализираха, че от флага, който се вее на 111 м височина на Рожен, е останал само белият цвят.

„Вчера е имало силен порив на вятъра, който е довел до разкъсване на една част от знамето”, обясни Симеон Караколев, основател на „Пилон Рожен” пред NOVA.

Караколев за знамето на Рожен: Хората идват просълзени

Той уточни, че днес знамето ще бъде подменено, като от откриването си на 13 юли 2023 г. досега трикольорът е сменян три пъти, защото са се получавали „закъсвания заради метеорологични условия”.

Пилон „Рожен”: Издигнаха най-високото българско знаме (ВИДЕО)

„Частни дарители веднага след откриването изявиха желание да поемат издържката на знамето за период от 10 години”, допълни още Караколев.

Изграждането на пилон с българския флаг на Рожен предизвика ожесточен спор (ВИДЕО)

Миналата година изграждането на 111-метровия пилон породи ожесточени спорове. Критиките бяха насочени към това, че се лее бетон върху роженските поляни и че се разрушват тревните площи, както и към това, че пилонът е произведен в Турция. 

Замислен да обединява, флагът прокара нови разделителни линии. В белия цвят - едни потребители видяха знак за капитулация, а други за псевдопатриотизъм. „Предаваме се. Но няма кой да ни вземе!” , коментират потребители в социалните мрежи.

Флагът е попаднал в плен на времето, при това за трети път, обясняват от фондация „Наследство в бъдещето”.

„Това е игра на вятъра. Самият пилон е проектиран да издържа на ветрове от скорост от 180 км/ч. Много относително е дали е мокро. В случая поривът на вятъра е бил за кратко, но достатъчно да увреди флага”, казва още Караколев.

Ден по-късно, на пилона вече се вееше ново знаме. Новият трикольор бе доставен от фирма в Първомай.

А само час по-късно трибагреникът се скъса отново между бялата и зелената ивица. Това наложи окончателното му сваляне. Утре то ще бъде сменено, което ще е за трети път за този месец.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!