Симптомите включват треска, главоболие, повръщане, диария

Здравните власти съобщиха, че в североизточния американски щат Ню Хемпшир един човек е починал, след като се е заразил с редкия вирус на източния енцефалит по конете (ЕЕЕ), пренасян от комари, предаде АФП.

„Вирусът на ленивецa“ взе 19 жертви в Европа

Пациентът, идентифициран само като възрастен от град Хампстед, е бил хоспитализиран с тежко заболяване на централната нервна система и по-късно е издъхнал от болестта, се казва в изявление на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на Ню Хампшър (DHHS).

Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика под формата на лепенка

„Последната докладвана инфекция с вируса при хора в Ню Хемпшир е от 2014 г., когато DHHS идентифицира трима заразени, включително два смъртни случая“, заявиха от отдела.

Новата инфекция и смъртният случай идват на фона на нарастващата загриженост на щатските служители в Нова Англия относно увеличаващия се риск от EEE - заплаха, за която се смята, че се засилва от изменението на климата и мутациите при комарите.

По-рано този месец Масачузетс съобщи за първия за годината случай на вирусът ЕЕЕ при човек в щата - мъж на 80 години. Длъжностните лица помолиха обществеността да спазва доброволен комендантски час на открито, затвориха обществените паркове и започнаха въздушно и наземно пръскане, за да контролират популацията на комарите.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията симптомите на източния енцефалит по конете включват треска, главоболие, повръщане, диария, гърчове, промени в поведението и сънливост.

Той може да причини и тежко неврологично заболяване, като възпаление на главния мозък и мембраните около гръбначния мозък, известно като енцефалит и менингит.

Приблизително 30% от заразените умират, а много от оцелелите страдат от постоянни физически или психически увреждания. Лицата под 15 години и над 50 години се считат за изложени на по-висок риск. Понастоящем няма налични ваксини или лечения.

Здравните служители съветват да се използват репеленти срещу насекоми, да се носи защитно облекло на открито и да се премахне стоящата вода около домовете, за да се намалят местата за размножаване на комари. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС