Той трябваше да замени Даниел Митов

Депутатът и бивш вътрешен министър Бойко Рашков от ПП-ДБ не събра подкрепа, за да оглави комисията за контрол над службите за сигурност. Той бе предложен от председателя на парламентарната си група Николай Денков и от Надежда Йорданова.

Денков: От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици

Номинацията подкрепиха  37 депутати (ПП-ДБ, трима от "БСП за България", един от ИТН и един независим). Против бяха 132 народни представители - от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" , ПГ на ДПС, ИТН (12 души) и трима нечленуващи в група народни представители.
Въздържаха се седем депутати - четирима независими, един от ИТН и двама от ГЕРБ-СДС.

Бившият вътрешен министър трябваше да замени на поста досегашния председател Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Надежда Йорданова, един от вносителите на проекта, обясни, че тази комисия е специфична, нейните председатели са на ротационен принцип и това е основанието за предложението Рашков да я ръководи през настоящата парламентарна сесия.

Йорданов за ПП-ДБ: Когато корупцията е при тях, се правят на гламави

„Как човекът с незаконните арести, пачките и пуделите с градинаря го направихте шеф на комисията за контрол над службите за сигурност”, каза Георги Георгиев от ГЕРБ.

От ПП-ДБ припомниха, че ротацията е договорена между групите. „Ние не се молим - предлагаме решение. Всеки, който смята, че е правилно, трябва по съвест да гласува. Ние също имахме възражения върху много от настоящите председатели, но казахме, че ще спазим принципите. Предлагам без лични нападки”, заяви Николай Денков от коалицията.

„Ако не лъжете умишлено, имате слаба памет. Вашата група многократно внасяше предложения, а Божанков си късаше ризата да бъде отстранен Костадинов като председател”, каза Цончо Ганев от „Възраждане”.

От „Има такъв народ” се върнаха към протестите през 1989 година и думите на президента Петър Младенов: “най-добре танковете да дойдат”. „Човекът, който комунистическата партия назначи да разследва случая, е Бойко Рашков. Ако има някакъв морал у вас, Рашков няма да е председател на тази комисия”, заяви Тошко Йорданов.

„Не ми е мечта да бъда председател на тази комисия. Аз съм приключил това разследване със заключение, че Петър Младенов е казал това „по-добре танковете да дойдат”, а сега се казва, че съм искал да изкривя истината”, каза Бойко Рашков и добави: „Да внимава Тошко Йорданов да не иде пак на съд”.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Нелли Желева