Бедствието отне живота на четирима души

Точно преди година южното Черноморие попадна в невероятно бедствие – на 5 септември Царево, Арапя, Лозенец, Китен и целия район преживя наводнение, което взе няколко жертви – председателят на Районния съд в Царево Мария Москова, дъщеря ѝ - ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова и двама мъже.

Година по-късно разследването не е стигнало до обвиняем, чакат се експертизи. След трагедията, хора от града разказаха, че са подавали сигнали до институциите за състоянието на моста към квартал „Василико“ в града, но те не са обръщали внимание. Вярват ли днес местните жители на обещанията на властта, че такива трагедии повече няма да се случат, отговорите търсим в предаването „На фокус”.

Една година след трагичната смърт на д-р Даниела Йорданова, ветеринарната клиника е превърната във фризьорски салон за домашни любимци. Там е нейната приятелка Ангелина, която споделя, че това, което я свързва силно с д-р Йорданова е любовта към животните. „Такива хора не бива да се забравят”, споделя тя. Ангелина сбъдва мечтата на д-р Йорданова, като отваря на мястото на кабинета салона за домашни любимци. "Това беше наш съвместен проект, който не успяхме да осъществим заедно. Делата трябва да бъдат завършени, за да може да не я забряваме и да помним това, което тя правеше", споделя Ангелина.

Макар и да е минала година, близките и приятелите на загиналите не искат да си спомнят за ужаса от лятото на 2023 година.

Ангелина казва, че не можем да се борим срещу природата и трябва да се грижим за нея. „Не знам каква е причината, факт е това, което се случи и отне човешки животи”, казва тя.

Сега, в памет на д-р Йорданова, в Царево се организира кампания за кастрация на домашни любимци, разказва още Ангелина.

Царево отбеляза година от смъртоносното наводнение със заупокойна молитва и молебен

И докато града се възстановява от потопа, на брега на морето, в кв. „Василико”, един спасител благодари на Бог, че е останал жив. Това е Иван Арнаудов. Той си спомня за онази вечер. Тогава се е намирал в караваната, която буквално се е разтресла. Остава на място в продължение на 9 часа и успява да се спаси. Сам. Днес, той е оправил щетите по караваната, защото в нея е целият му живот. Смята, че една от причините, довела до наводнението на комплекс „Нестинарка” миналата година, е непочистената река.

Безотговорност от институциите вижда и Росица, която със семейството си живее близо до морето. Освен в къщата, водата влиза и в хотела ѝ. „Беше много страшно”, казва тя. Жената е на мнение, че в бедствието има и човешка грешка. „Странджа се изсече”, обяснава Росица.

За кмета на Царево – Марин Киров, причината за потопа е промененият климат. Той казва, че местните власти и държавата трябва да си вършат работата и да почистват периодично речните корита и дерета.

За последната година бяха построени два нови моста – този към Ахтопол и към кв. „Василико”. Строят се и други градски мостове.

А за хората остава вярата, че това повече няма се случи.

Повече гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase