За периода от 1952 до 1991 г. са станали 134 авиокатастрофи с военни летателни средства

За последните 35 години общо 17 са катастрофите с военна авиация на територията на страната. От тях 11 са завършили с фатален край. Четири от катастрофите са с вертолети, останалите - със самолети и изтребители. Ако се върнем още по-назад във времето, в периода от 1952 до 1991 година са станали 134 авиокатастрофи с военни летателни средства. 

9 юни 2021

В нощта срещу 9 юни 2021 година военният пилот майор Валентин Терзиев загина по време на нощно учение. Тогава изтребителят му „МиГ-29” се разби в морето край Шабла, след като поразил пусната мишена, която обаче е била прекалено ниско. По досъдебното производство бяха обвинени двама военни за причиняване на смърт поради немарливост. През септември миналата година Военно-окръжната прокуратура прекрати наказателното производство, но през март тази година разследването на смъртта на военния пилот отново беше възобновено.

Учебен самолет се разби край „Граф Игнатиево”, има жертви (ОБЗОР)

11 юни 2018

Военен вертолет „Ми-17” се разби край летище „Пловдив” при планов полет. Той падна от около 50 м височина в района на авиобаза „Крумово”. Екипажът на борда на вертолета се състои от трима военнослужещи, като при падането на машината двама от тях загиват.

9 юни 2017

Вертолет „Пантер” пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа. Другите двама членове са ранени и настанени във Военномедицинска академия – Варна.

Двама загинали при авиокатастрофата край „Граф Игнатиево”

29 ноември 2010

Учебен самолет „Pilatus” от авиобаза „Долна Митрополия” се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти вземат решение за аварийно кацане. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина, като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.

24 юли 2003

Вертолет „Ми-17” от авиобаза „Крумово” се разби край Разлог. При инцидента загина командирът на екипажа, вторият пилот, бордният техник и още един висш офицер.

КАДРИ от момента на авиокатастрофата край „Граф Игнатиево” (ВИДЕО)

16 май 2003

Изтребител „МиГ-21 БИС” от авиобазата в „Граф Игнатиево” се разби в района на Панагюрище. Самолетът се удари в дърво и експлодира по време на тренировъчен полет, а пилотът загина.

ВСИЧКО ЗА РАЗБИЛИЯ СЕ САМОЛЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase