Той е публикуван на 17 септември 1954 г.

Романът на Уилям Голдинг „Повелителят на мухите“ е публикуван за първи път на 17 септември 1954 г. Днес е признат за класика, но преди 70 години едва не е изхвърлен в кошчето, съобщи Би Би Си.

„Повелителят на мухите“ е забележителен пример за това как клишетата все още могат да съдържат основни истини. Тази история е дебютният роман на учителя Голдинг. Тя проследява съдбата на наколко момчета корабокрушенци, които оцеляват в дивата природа на пустинен остров. 

Турски затворници написаха бестселър, разменяйки си писма през решетките на килиите

Голдинг е на 43 години, когато романът е публикуван за първи път. Голяма част от неговия оригинален ръкопис е написан на ръка върху учебни тетрадки по време на часовете му, докато учениците му са заети с четене. През 1953 г. той изпраща романа си на девет издателства и всички те го отхвърлят.

Без да се страхува, предлага ръкописа си на една от най-престижните лондонски фирми. Старши редактор на издателството произнесъл писмената си „присъда" за ръкописа на Голдинг, отхвърляйки го като „абсурдна и безинтересна фантазия“. Написал и коментар: „Боклук и скучно. Безсмислено“.

За щастие младши редактор във фирмата прочита книгата още веднъж и решава да я „спаси". Той убеждава шефовете си да публикуват книгата, но Голдинг първо трябвало да направи някои значителни промени в текста. Според биографа на Голдинг - професор Джон Кери, оригиналният ръкопис е бил религиозен роман, „драстично различен от това, което повечето хора са чели“.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Редактор: Мира Мирчева
Източник: Би Би Си