"Държавите в Европа отдавна са решили този проблем", твърдят пациентски организации

Трябва ли да се разреши продажбата на лекарства от вендинг машини? Защо предложението доведе до спорове и закани за протести от страна на фармацевтите? Темата в „Здравей, България” коментираха председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов и Иван Димитров от Български пациентски форум.

„Законопроектът, който предвижда продажбата на лекарства във вендинг машини, не беше обсъден с нас. Ако ни бяха попитали, щехме да кажем какви са нашите опасения и вероятно щеше да има някакви корекции на експертно ниво. Страхуваме се, че идеята на законопроекта е не да се реши проблем, а да се вземе популистко решение. Защото действително има проблеми, но решението не е във вендинг автоматите", категоричен е Маринов. 

По думите му хората трябва да имат достъп до денонощна аптека. "Защото употребата на лекарство, дори и без рецепта, не е безопасна. Затова и в нормалните страни достъпът до медикаменти не е така лесен", подчерта той. 

Здравен експерт за вендинг машините за лекарства: Няма да ви пуснат сироп, както ви пускат вафли

"Проблем е, че има места, където няма аптеки. Но това може да бъде решено. И това начало беше поставено. През 2023 година промениха Закона за здравното осигуряване. Създадоха една методика, която с малко средства, но целево насочени към места, където е необходимо - субсидира или подпомага аптеки, които са в отдалечени, труднодостъпни райони, работят с деноношен режим на работа или извършват уникална денност по Здравна каса", обясни Маринов. 

Иван Димитров от Български пациентски форум обясни, че пред аптеките в Италия има вендинг машини. "Те не работят, когато аптеката е отворена. В момента, в който затвори, вендинг машината бива включвана и в нея има всички болкоуспокояващи. Говорим за медикаменти без рецепти", заяви той. 

Защо фармацевти се обявиха срещу вендинг машините за лекарства

Според него държавите в Европа са измислили варианта, в който не може всеки да си купи някакво лекарство. "Хората имат така наречената здравна карта. Нашите политици, ако имат желанието да се случи всичко това, могат да го направят, като вземат опита от европейските държави, в които това съществува. И не е нужно да измислят топлата вода", категоричен е той.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase