Според него те нямат доказан ефект

Полезни и ефективни ли са хранителните добавки и имунистимулантите коментира д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн, в ефира на "Събуди се".

Той коментира представянето на Иман Халиф на Олимпийските игри и спекулациите около нейния пол. „МОК съвсем добре е дал обяснение с всички медицинска данни. Става дума за биологична жена с хормонален проблем. Голяма част от новините, които циркулираха в социалните медии, бяха неверни, фалшиви. Първо нека се информираме и после да се разпалват емоции. МОК е реагирал изключително адекватно”, смята д-р Аспарух Илиев.

Лекар: Обривът при маймунската шарка се появява около 5-ия ден от заразяването

„Самото понятие на имуностимулант, което се ползва от хората и реклами. Реално нашата имунна система функционира добре – тя не може да се умори от многото работа. За истински имуностимуланти, които са отвъд нормалното хранене, наспиването и спорта, няма доказателство. Имунитетът ни може да пострада, ако не се храним добре и не се наспиваме. Молбата ми е да са внимателни с тези безкрайни реклами за хранителни добавки. За тях няма доказателства, че има ефект. Дори природните продукти може да не са полезни за тялото”, посъветва д-р Илиев. По думите му, ако няма доказана медицински липса на даден витамин, приемът му не е нужен.

„Време е за ваксинация, но тя е важна най-вече за възрастните, малки деца, диабетици и хора с хронични, ракови и автоимунни заболявания. Грипът тази година изглежда сравнително сходен на миналогодишния”, добави той.

Още вижте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase