Какви послания отправиха

България празнува своята независимост. На днешния ден преди 116 години Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Политиците отправиха послания по случай празничния ден.

Румен Радев: Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности

„Скъпи сънародници, Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши ценности. Водени от убеждението, че само независима България може да бъде наистина свободна, преди 116 години в старопрестолната столица Велико Търново нашите предци отхвърлиха васалитета на страната ни към Османската империя и укрепиха вярата на българите в собствените ни сили. Този исторически акт ни завеща безценен урок, все така актуален и днес – отстояването на българските национални интереси, а не примирението и сляпото следване на чужда воля, е пътят за достойното развитие на България. Честит празник!”, каза президентът Румен Радев.


Димитър Главчев: Честит празник!

Служебният премиер Димитър Главчев честити Денят на независимостта във Facebook. Министър-председателят публикува снимка на Манифеста за провъзгласяване независимостта на България.

Рая Назарян: Специален ден за българската история

„Днес е изключително специален ден за българската история. Съединена и обединена, на днешния ден България поставя последния елемент в своята корона да бъде независима, равноправна и суверенна държава в семейството на европейския свят и да отвори пътищата си за своето развитие. Много е важно днес да си припомним каква е цената и какъв е смисълът на българската независимост. И колко е важно да бъдем единни, целеустремени, заедно, да вярваме и да се гордеем, че сме достоен и древен народ”, заяви във Велико Търново председателят на Народното събрание Рая Назарян.


Бойко Борисов, ГЕРБ: 116 години НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!

По случай празника лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов качи видео във Facebook с думите „116 години НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ!”.

Кирил Петков, ПП-ДБ: Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България

„Честит Ден на Независимостта, българи! Днес отбелязваме 116 години свободна и горда България. Нека си спомним смелостта на предците ни и да продължим напред със същия дух и решителност да отстояваме независимостта на България. Където и да се намирате в този момент, отделете минута да почувствате връзката си с родината. Честит празник свободни българи!”, написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.


​Костадин Костадинов, „Възраждане”: За да имаме независимост, първо трябва да имаме свобода

„Днес е празникът на българската независимост! За мен обаче празниците винаги, освен като символ и спомен за велики моменти от нашата история, са били и повод за размисъл. За да имаме независимост, първо трябва да имаме свобода. Свободата си не сме получили даром, дали сме кръв за нея! Само че наред с героите в нашия народ има и предатели. Честит празник, уважаеми сънародници!”, написа във Facebook лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Делян Пеевски, ДПС: И днес, 116 години по-късно, независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза

„Денят, в който честваме Независимостта на България най-силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост. Обявяването на България като независима и суверенна държава е основополагащата стъпка за развитието ѝ като модерна, европейска държава. И днес, 116 години по-късно, независимостта и свободата на държавата ни трябва отново да бъдат идеал и кауза. Ние трябва да продължим развитието на България, следвайки нашия евроатлантически път и да отстояваме с много воля и решителност нашия национален интерес. Само обединени  и преодолели партийния егоизъм можем да дадем на хората онази държава, в която те желаят да живеят и в която да растат децата им - стабилна и просперираща. Честит ден на Независимостта! Да живее свободна и независима България!”, заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Слави Трифонов, ИТН: Да помним и да продължаваме да пазим, защото да сме независими днес, е богатство

„Днес, не просто отбелязваме, честваме или почитаме поредния празник. Днешната дата, всъщност, олицетворява силата и непримиримостта, с които сме отстоявали и сме пазили свободата и независимостта си вече 116 години. Не, за да сме просто част от развитата европейска цивилизация, а да се гордеем с факта, че ние като народ винаги сме били в центъра на Европа. Да помним и да продължаваме да пазим, защото да сме независими днес, е богатство. Честит Ден на Независимостта!”, написа лидерът на ИТН Слави Трифонов.


​ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase