Малките, но важни трикове на заетите жени, които ги улесняват в напрегнатото им ежедневие

Работеща майка – предимство или препятствие? От вас зависи! Жените със солиден опит в тази нелека „професия” казват, че има малки трикове, прилагането на които улеснява поддържането на баланс между работата и личния живот.

Британското издание Stylist разговаря с майки, които постоянно се раздвояват между грижата за семейството и изграждането на стабилна кариера. Жени с различен статус и професии дават някои полезни и практични съвети за справяне с напрегнатото ежедневие.

Телефонът – безценният помощник

„Единственият начин, по който мога да се справя с „жонглирането” с ролята на майка и взискателната кариера на пиар, е като нагласям повтарящи се напомняния за какво ли не на телефона си. Правя аларми дори за по-малки, но важни ежедневни задачи. Отбелязвам веднага, след като свърша дадено нещо. Ако звучи като военна операция, това е, защото… е така! Бележките не само намаляват стреса, но и ми помагат в планирането. Печеливша стратегия”, казва 36-годишната Деби Шогър, пиар мениджър от Лондон.

Професия „Работеща майка”: Полезни съвети за баланс между кариерата и децата (ПЪРВА ЧАСТ)

Детето като „съдружник” в бизнеса

„Аз съм готвач със собствен кетъринг бизнес. Моят свят е известен с безкрайното работно време, което със сигурност не е пръв приятел на родителството. Да работя и да се грижа за децата си едновременно е предизвикателство, с което все още се уча да се справям. Моите момчета са малки и това, което ми помага най-много, е да ги въвличам в работата си, колкото е възможно повече. Така например ги карам да ми помагат с брането на подправки за ястията ми или със събирането на пресни плодове. Те обичат да идват с мен и на фермерския пазар или в рибните магазини. „Привличането” на децата към бизнеса по забавни начини наистина им помага да се чувстват по-близо до мен”, казва Луиз Пери-Уорнс, ресторантьор и горда майка на момчета на 3 и 5 годинки.

Ужасяващият въпрос „Какво ще вечеряме?”

„Всяка седмица в неделя вечер се опитвам да изготвям менюто за семейството за делничните дни. Приготвям няколко от любимите ни простички ястия, за да избегна ужасяващия въпрос: „Какво ще вечеряме?”, който обичайно чувам всеки следобед” – това е съветът за справяне с домакинските задължения в напрегнатите работни дни, който дава писателката Ела Милс.

Предварителната подготовка

„Заради натоварената ми работа, да подготвям възможно най-много неща предварително е единственият начин да внасям някакъв ред в ежедневието си. Няма нищо, което да мразя повече от бързането сутрин. Ето защо вечер подготвям дрехите и всичко необходимо за дъщеря ми в предишната вечер. Това е нещо дребно, което обаче прави рутината далеч по-ненатоварваща”, казва комикът Ели Тейлър.