Михаела Карабельова и Стоян Нешев на експедиция с Explorers Club Bulgaria

Тази седмица в рубриката „Непознатите земи” ви показваме чудесата на далечна Ангола. Репортерите Михаела Карабельова и Стоян Нешев отиват на гости при местните племена, които им разказват защо ходят голи и защо жените си правят прически с кал и тор.

В Ангола всеки мъж има право на по 2-3 жени, които са задължени да се грижат от домакинската работа до тази в полето. Разказваме и за това това как една българска жена променя живота на един анголец.

Животът на Джордж Португал минава в Ангола, въпреки, че е с португалски корени. За произхода му днес напомня само фамилията. Анголецът, който не крие любовта си към България, признава, че в най-тежките години след независимостта на страната именно България протяга ръка.

„Непознатите земи“: Тайните на пустинните племена в Алжир (ВИДЕО)

„Бяха много трудни времена, но през годините получавахме помощ от различни приятелски държави, включително и България. Благодаря. Изпратиха ни огромно количество туршия”, сподели мъжът.
Наред с помощта обаче, до днес в сърцето на Джордж има място и за една българска жена. В спомените му тя е просто Ели.

„През 70-те имах приятелка българка. Надявам се да слуша това интервю, защото не знам нищо нея. Тя работеше за БГ „Балкан”, аз също работех тогава в самолетната индустрия. Тя беше тук с баща си, когато неговият договор за работа приключи, тя замина. В онези времена нямаше комуникации. Оттогава не чух никога повече нищо за нея. Опитвам се да я намеря във Facebook, но за сега не успявам. Но, може би сега чрез вас ще се намерим”, казва още той.

„Непознатите земи”: Пазарът на вещиците в Боливия (ВИДЕО)

А днес Ангола продължава бавно да трие белезите от почти 30-годишната гражданска война. Бедността е зад всеки ъгъл, а хората намират всякакви подходи, за да оцелеят. В Ангола животът е буквално на улицата. Всеки изкарва хляба си, както може.

Заради тежките условия все повече хора избират бягство в столицата Луанда, която само за няколко години набъбва от скромните 600 хиляди до почти 11 милиона.

„Големият проблем е, че много хора дойдоха в Луанда и няма работа за всички. Това не е толкова голям град, прекалено много са хората, а няма условия за реализация. Има надежда. Ангола ще се промени. Ще бъде по-добре. Вече правим първи крачка, случва се”, казва още Жозе Брежнев.

Само по NOVA гледайте „Непознатите земи“ с разказ за тайните на Ангола тази неделя в сутрешния блок „Събуди се“.

Рубрика на NOVA в партньорство с Explorers Club Bulgaria. 

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!