„Беше прието съвместното искане на Румъния, България и Гърция за обсъждане“, посочи румънският министър на енергетиката

„Европейската комисия прие в рамките на Съвета на министрите на 15 октомври да бъде обсъдено съвместното искане на Румъния, България и Гърция за функционален енергиен пазар“, заяви румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа на брифинг след заседание на правителството, предаде „Аджерпрес“.

"Беше прието искането на Румъния към ЕК, едно съвместно искане с България и с Гърция, да се обсъди в рамките на Съвета на министрите в Люксембург на 15 октомври нашето искане за функционален енергиен пазар, на практика един енергиен съюз, какъвто искаха страните основателки. Щом имаме задължения и мисля, че спазваме европейските правила, включително относно процеса на декарбонизация, зеления преход - тогава със сигурност може да поискаме да имаме и същите права, тоест достъп до енергия на конкурентна цена, сравнима с цената, която плащат други страни", посочи Бурдужа.

България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца от Украйна

Той представи серия от графики, според които на 11 юли Румъния е плащала 190 евро за мегаватчас, Франция - 78 евро, Испания - 86 евро, Чехия - 100 евро, Австрия - 75 евро, а Унгария - 264 евро.

„На 2 септември в нашия регион бяха най-високите цени в енергийния съюз, съответно 234 евро за мегаватчас в Румъния и много сходни цени в България, Гърция и Унгария, докато цената във Франция беше 104 евро, на Иберийския полуостров - 116 евро, в Германия - 115 евро“, посочи министърът.

Бурдужа обясни, че това се дължи на факта, че страни като Австрия и Словакия не са изпълнили ангажиментите си за осъществяване междусистемни връзки със съседните държави и така евтината енергия, произведена в Западна Европа, не може да стигне до страните от Източна Европа.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase