Искането е отправено от Министерството на енергетиката и "Булгаргаз"

Министерството на енергетиката и "Булгаргаз" са наложили запор върху всички сметки на "Топлофикация София" заради необслужвани задължения, научи NOVA.

Отстраниха ръководствата на шест общински дружества в София

Новината за запорираните сметки на дружеството отекна и в Столичния общински съвет. За това потвърдиха и общинските съветници от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София". По техни думи задълженията на "Топлофикация София" възлизат на около 2 млрд. лева, над 800 млн. лева пък са към "Булгаргаз". 

От "Продължаваме промяната" заявиха, че това са задължения от десетилетия и обвиниха своите колеги от ГЕРБ в предизборни цели. 

"В предизборна кампания, един ден преди края, след като беше обявено от Топлофикация, че има готовност да стартира отоплителния сезон, да се запорират сметки за задължения, които са проблемни буквално от десетилетия, мисля, че абсолютно всички тук, в тази зала, им е ясно защо се прави. Защото има хора, има партии, които за да постигнат своите политически цели, са готови да жертват цели системи", коментира общинският съветник от ПП-ДБ Борис Бонев.

"За подобрение състоянието на Топлофикация, знаете, мислиха се идеи за модернизация, за привличане на външен инвеститор, но всичко това беше заметено под килима, включително и от предишното управление, и затова не съм учуден от това, което се случва, но съм крайно разочарован и притеснен, предвид настъпващия зимен сезон", заяви Иван Таков от БСП.

Назад във времето от дружеството са пращали писма до всички компетентни институции, свързани с дълговете по договор за доставка на природен газ. През 2022 г. беше назначена и проверка от КЕВР. 

През април 2024 г. служебното правителство отказа да изкупи 1,6 млрд. лева дългове на "Топлофикация София", припомня "Фокус".

Проблеми имаше и в градския транспорт. Сметките на транспортните дружества също бяха запорирани. Днес на извънредна комисия преди начало на заседанието на СОС, се взе решение да бъде отпуснат заем от 15 млн. лева заем към столичния електро и автотранспорт, както и 3,3 млн. лева за бонусната система за възнагражденията на служителите в сектора. Предстои решенията да бъдат гласувани официално.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase