Бившият министър на енергетиката в Украйна с коментар в ефира на "РеВизия"

„Европейските държави много помагат на Украйна. Австрия, Унгария, Словакия имат договор с „Газпром” да купуват газ, защото е по-евтин. Договорите им са дългосрочни. Ако Украйна спре да транспортира този газ, тя може да попадне под много големи съдебни санкции, защото нарушава договорите”. Това заяви бившият министър на енергетиката на Украйна Иван Плачков в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

„През Украйна преди войната бяха пренасяни 130 млрд. куб/м газ, сега се пренасят 15-20 млрд. куб/м газ. До Новата година ще приключи това споразумение. Затова има два варианта – европейските държави да купуват газ от Русия, но договорът им да бъде само до границата на Украйна, да няма условие да плаща за преминаването на газа през нейна територия. Да си припомним, че Москва удари енергетиката на Киев, но нямаше удари по газопреносната мрежа. Ако приключи този договор (с европейските страни), Русия може да удари и газопреносните магистрали на Украйна”, каза Плачков.

Адвокат за делото на България срещу "Газпром”": Можем ли да загубим срещу Русия?

Според него въпросът с покупка на газ от Русия е сложен въпрос. „Ако продължи преноса на руски газ, Русия няма да атакува украинските газопроводи. В момента електропреносната мрежа на Украйна е силно повредена. Ако пострада и газопреносната, ще имаме много проблеми, защото страната е много студена през зимата”, обясни бившият енергиен министър.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Весела Веселинова