"Ако конфликтът в Ливан не е особено продължителен и ескалацията спадне - не се очаква засилен мигрантски натиск към Европа", подчерта бившият председател на ДАНС

Ще стане ли мираж влизането ни в Шенген заради бежанската криза, която се очаква след конфликта в Близкия изток? Има ли реален риск за страната ни от тероризъм и готови ли сме да му противостоим? Темата в студиото на "Събуди се" коментира бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев. 

"Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очартани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност. За първи път от доста време видяхме един  смислен Консултативния съвет по национална сигурност, където макар и с по едно изречение бяха дефинирани основните проблеми, с които се сблъскваме. Правилно беше определено, че препоръките, които бяха дадени - са краткосрочни и по-скоро кризисни", заяви Йовчев. И подчерта, че "повече му се иска да се наблегне на другия аспект - дългосрочните мерки, които трябва да се предприемат". 

На въпрос допуска ли, че България продължава да е "слабото място на Европа", каквито твърдения се появиха след атентата в Бургас, той посочи: "Зависи с кого се сравняваме. От този период досега беше напавено доста. Колкото и да сме критични към системата за защита на националната сигурност, а има за какво да я критикуваме - в тази област бяха направени определени неща. Все още мисля, че изоставаме в различни аспекти. един от тях е технологичният". 

Керемедчиев: България не е предприела необходимите стъпки, за да повиши сигурността на границите

По думите му "вторият основен проблем е, че има хронично ресурсно недофинансиране на службите". "Третият основен проблем са хората. Но не става дума за това дали имаме достатъчно хора. Според мен в момента дори има хора, които са повече от достатъчно. Въпросът е в това каква е организацията на дейността им, каква е тяхната подготовка и с какви технически средства разполагат, за да си свършат работата. Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим правилно и да ги обучим. Организацията на дейностите да бъде такава, че да има много по-голяма ефективност и да ги снабдим технологично и технически така, че да могат да бъдат много по-ефективни в изпълнение на задълженията си", обясни той. 

Йовчев подчерта, че "България е едно от най-спокойните места в момента". "Което обаче не се дължи толкова на това, че имаме много добре функционираща система. Дължи се на това, че по стечение на обстоятелствата страната ни е извън фокуса на събитията. Не сме приоритетна цел, приоритетен обект. Не само това. Дори и бежанците, които минават през страната ни - повечето от които са икономически имигранти, предпочитат да отиват в страни, в които могат да се възползват от социалните системи", посочи той. 

Според него, ако конфликтът в Ливан не е особено продължителен и ескалацията спадне - не се очаква засилен мигрантски натиск към Европа. "Но в противен случай може да се получи и още по-голяма вълна от тази, която е в момента. И трябва да положим доста усилия, за да укрепим границата", заяви той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Станимира Шикова