Mестни медии разкриха, че нейната заплата е по-висока от тази на самия Стармър

Началникът на кабинета на британския министър-председател Кийр Стармър Сю Грей подаде оставка, след като бе подложена на интензивен контрол през първите месеци от управлението на лейбъристкото правителство.

Тя заяви, че се оттегля, след като му "станало ясно, че интензивните коментари около позицията му рискуват да се превърнат в отвличане на вниманието от жизненоважната работа на правителството за промяна".

След срещата на Байдън и Стармър: Няма разрешение Киев да използва далекобойни оръжия срещу Русия

Оставката идва, след като британските медии съобщиха за напрежение по върховете на правителството между Грей и няколко политически съветници и разкриха, че нейната заплата е по-висока от тази на Стармър.

Конференцията на Лейбъристката партия миналия месец беше помрачена от няколко скандала, включително предполагаеми вътрешни борби и гняв заради това, че Стармър е приел безплатни подаръци на стойност хиляди лири.

Оттогава министър-председателят се опитва да овладее ситуацията. Той благодари на Грей за службата ѝ в изявление, съобщи Би Би Си.

Киър Стармър: Русия започна войната и може да я прекрати веднага

„Искам да благодаря на Сю за цялата подкрепа, която ми оказа, както в опозиция, така и в правителството, и за работата ѝ по подготовката ни за управление и за стартирането на нашата програма за промяна. Тя изигра жизненоважна роля в укрепването на отношенията ни с регионите и нациите“, каза британският премиер.

Грей, която преди това ръководеше разследването на „Партигейт“ за незаконните партита на закрито, организирани от бившия министър-председател от Консервативната партия Борис Джонсън, сега ще поеме друга роля в правителството като пратеник за регионите и нациите.

Сю Грей ще бъде заменена като началник на щаба от Морган Максуини, който ръководеше кампанията на лейбъристите за общите избори.

Редактор: Цветина Петкова