Председателят на ЕК е на официално посещение в Скопие

"Отварянето на първия преговорен клъстер за Северна Македония е свързан с конституционните промени, с които страната е ангажирана". Това заяви Урсула фон дер Лайен пред македонския премиер Християн Мицкоски. Председателят на ЕК е на официално посещение в страната в рамките на обиколката на шестте държави от Западните Балкани.

"Имаме много ясна цел и тя е да отворим първия клъстър за преговори възможно най-скоро. Надявам се всички политически сили в страната да се съберат, за да предприемат тази решителна стъпка напред. Сигурна съм, че можем да преодолеем пречките", каза Фон дер Лайен. И допълни: "ЖП Коридор 8 е много важен проект, който ще ви свърже с Албания и България".

Въпреки че бе попитан изрично по време на съвместната пресконференция дали е споделил с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен своето предложение "конституционните промени" да бъдат с отложено действие, в отговора си Мицкоски дори не спомена за тази си идея, която повтаря всеки ден и твърди, че има подкрепата на "големи държави в Европа".

Македонският премиер зааяви, че правителството му е "ангажирано" с пътя към пълноправното членство в ЕС, но очаква блока "да уважава легитимните искания на гражданите."

Мицкоски: Българите в Северна Македония са 800-900 души

"Нашата визия е ясна - искаме да бъдем част от европейското семейство, споделящо същите ценности на демокрация, върховенство на закона и зачитане на човешките права. Правителството оценява високо ангажимента на председателя на ЕК за възможно най-скорошно разширяване. Очакваме ЕС, заедно с нас, да помогне да се намерят начини да продължим нашия път на европейска интеграция, като същевременно зачитаме легитимните възгледи на нашите граждани, че в бъдеще няма да се изправяме пред искания, които са в дълбоко противоречие с идеите и ценностите, на които лежи самият ЕС", каза Мицкоски.

Припомняме, че Албания започна официалните преговори за членство в блока, след като беше отделена от Северна Македония. Двете държави трябваше да започнат заедно преговори, но това не се осъществи поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по Преговорната рамка.

Европейската комисия в сряда одобри плановете за реформи на Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия и Черна гора, свързани с Плана за растеж на Западните Балкани. Страните се ангажират със социално-икономически и фундаментални реформи, които трябва да изпълнят в периода 2024-2027 г., за да получават средства от 6-те милиарда евро от ЕС.

Редактор: Станимира Шикова
Източник: БГНЕС