По темата говорят Даниела Савеклиева и Алекс Веленсуела

Трудовата експлоатация отново идва на мода и това показват дори последните данни за злоупотреба с работници от трети страни, включително на територията на България. 28 милиона души по света са жертви на трафик с цел трудова експлоатация. Контролът на престъплението е особено трудно начинание, защото критериите и дефиницията винаги оставят отворена врата за въображението на похитителите.

Робите в 21 век най-често емигрират за добре платена работа, а се оказват затворени без документи и заплата, извършват принудителен труд и нямат връзка с външния свят. „Причината е, че жертвите търсят по-добро бъдеще за себе си и за семействата си“, заяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Даниела Савеклиева.

Измамни схеми: Привличат хора за работа в чужбина с нереални оферти

„В мрежата на тази експлоатация могат да попаднат и хора с по-високи доходи. Хора, които просто търсят препитание и по-добро заплащане“, допълни тя.

„Рисковите групи бих ги разделила по-нестандартно – мечтатели, по-бедните в ситуации на военни положения, които трябва да мигрират, но се забелязва и по-млади хора, които искат развитие“, посочи координаторът на отдел „Превенция” към фондация „Кампания А21“ Алекс Веленсуела.

По думите на Веленсуела, когато става дума за трудова експлоатация, няма разлика между пола на жертвите.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Камена Георгиева