Кампанията приключва в полунощ

Предизборната кампания приключва в полунощ. Утре е ден за размисъл. А в деня на вота - 15 000 полицаи ще охраняват изборния процес и ще следят да няма купуване на гласове или контролиран вот. 19 партии и 9 коалиции влизат в битката за нашия глас. Има и независим кандидат за депутат. Близо 13 000 секции ще бъдат разкрити в страната и чужбина. Стартът на изборния ден ще бъде даден в 07:00 сутринта, а краят на гласуването трябва да бъде обявен в 20:00 ч.

В неделя ще отидем до урните за седми път за последните три години. Настоящата кампания мина под знака на ежедневни акции срещу купуване на гласове. Тази сутрин униформени влязоха на различни адреси в Бургас. Четирима са задържани.

СИМУЛАТОР: Как да гласуваме с машина

„Няма случаи или сигнал, който да бъде неглижиран или да не бъде отработен”, заяви Марин Димитров, началник на „Охранителна полиция”-Бургас. До момента в МВР са получили 512 сигнала за търговия с вот.

„408 са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии или коалиции. 21 за неправомерна агитация, 13 за унищожаване на имущество, 3 за корпоративен вот и 67 за други нарушения с изборния процес”, каза Димитров.

Как да гласуваме с хартиена бюлетина (ВИДЕО)

Извън организацията на МВР все още има въпросителни около протичането на изборите в два района на Варна – „Одесос” и „Приморски”. Там ще избират и кмет на балотаж. От ЦИК настояват това да се случва в отделни комисии. Защото вотът не е 2 в 1. На този етап обаче решение няма.

„Не е възможно да изнамерим още 200 помещения, 2000 човека за секционни комисии”, заяви Велин Жеков, председател на РИК-Варна.

Извън тези казуси, от обществения съвет към ЦИК очакват сравнително спокоен вот.

„Предпоставки за една нормална работа имаме. Аз лично проследих и процеса по удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Имам уверението от тяхна страна, че може би няма да имаме този голям брой недействителни бюлетини, които наблюдавахме на последните предсрочни парламентарни избори”, заяви Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.

В страната и чужбина са разкрити близо 13 000 секции. От тях в 9353 ще може да се гласува с машина. В чужбина, българите ще могат да гласуват в 57 държави.