Това става за пръв път от началото на декември 2023 г. насам

Природният газ в Европа поскъпна над 42 евро за мегаватчас за пръв път от началото на декември 2023 г. насам с оглед на продължаващите опасения за възможно нарушаване на доставките заради геополитическият конфликт в Близки изток и война на Русия в Украйна, предаде БНР.

Увеличеното търсене на синьо гориво за производството на електроенергия също допринася за неговото поскъпване. В четвъртък газовите фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха с около 2% към 42,55 евро за мегаватчас - най-високо ценово ниво от 1 декември миналата година.

Дефицит на газ: Вълната от терминали за ВПГ се бави (ВИДЕО)

Търговците отбелязват, че геополитическото напрежение все още е в челните редици на опасенията на пазара, въпреки че доставките на газ в момента са нормални. Въпреки днешното поскъпване, цената на синьото гориво е далеч под нейния исторически връх над 300 евро/MWh, който беше факт през 2022 г. след началото на руската военна инвазия в Украйна и последвалия я спад на доставките на газ от руските тръбопроводи.

Междувременно напрежението в Близкия изток остава високо, като продължаващата размяна на огън между Израел и подкрепяната от Иран ливанска военна групировка "Хизбула" засилва опасенията за доставките, като рано в четвъртък имаше израелските въздушни удари и по сирийската столица Дамаск. Инвеститорите следят отблизо напрежението в Близкия изток, особено риска от прекъсване на доставките през жизненоважния Ормузки пролив. Въпреки дипломатическите усилия, продължаващият конфликт държи пазарите „на ръба”, като инвеститорите очакват отговора на Израел на иранска ракетна атака по еврейската държава в началото на октомври.

„Промяната на тона в дипломацията в Близкия изток може да е добавила известна рискова премия към цените на петрола и на природния газ, като сега основният фокус е изместен към доставянето на хуманитарна помощ, а не към скорошно постигане на примирие", посочи за „Ройтерс” Клаас Доземан, пазарен анализатор в „Brainchild Commodity Intelligence”. „Възможно е да има повече нестабилност, но корекция на цените в посока надолу не може да бъде изключена, ако няма някакви по-сериозни развития”, добави той. Остават в сила и опасенията относно евентуално прекъсване на оставащите, макар и по-малки доставки на руски газ за Европа през Украйна.