„Всички искаме да се сложи край на изтощителния маратон от непрекъснати избори”, посочи той

Най-важното днес е да се гласува. Всички искаме да се сложи край на изтощителния маратон от непрекъснати избори. Това коментира президентът Румен Радев, след като упражни правото си на вот. Държавният глава призова българите да гласуват.

„За да имаме устойчив и жизнеспособен парламент, за да имаме не просто редовно, а ефективно редовно правителство, което да може да взима смели решения и да води страната към осъществяването на национално значими цели, е важно тези две институции - парламент и правителство, да имат съответната легитимност”, заяви той.

Радев подчерта, че легитимността произтича от масовото гражданско участие на изборите и апелира: „Призовавам всеки един да намери тези няколко минути и да излезе и да гласува”, каза държавният глава.

„Нека да дадем възможност на партиите след изборите да седнат и в една спокойна обстановка да обмислят всички възможности, защото ние наистина очакваме редовно правителство”, допълни президентът.


На въпрос на NOVA дали ще даде време след свикването на парламента, или ще започне веднага с консултациите, държавният глава каза: „Ще се свържа с всички партии, които влязат в 51-вото Народно събрание и ще поискам и тяхното мнение. Как виждат те този процес, за да има наистина едни най-добри условия за разговори, за преговори между самите партии, така че да се намери едно, надявам се, добро решение”.

„Чакаме резултатите от тези избори, за да видим наистина дали МВР се е справило. Знаете по какво може да съди. Има така наречените критични секции, където гласовете за различните политически сили варират в една недопустима стойност. Оттам ние ще съдим дали МВР се справя с този въпрос. Но той не е само проблем на Вътрешното министерство. Нека изчакаме края на изборния ден. Аз мисля, че по места се полагат усилия. Има създадена организация. Въпросът е доколко тези усилия се ръководят от наистина едни почтени цели. И това ще го разберем”, коментира Радев за това дали МВР се е справило по темата с купуването на гласове.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Редактор: Георги Генов