Снимка: iStock
Гравитацията може да повлияе на преноса на топлина в течността
Японски производител на саке ще започне да върти бизнеса си... в Космоса. Asahi Shuzo, компанията зад популярната японска марка от спиртната напитка Dassai, планира да смеси съставките на Международната космическа станция, за да ферментира много специална напитка.
Какви са плановете на НАСА за изпращането на астронавти на Луната (ВИДЕО)
Ако проработи, само една бутилка от 100 милилитра ще бъде предложена за продажба на Земята за 100 милиона йени, което е около 653 000 долара. Стандартната разфасовка е 80 мл, което я прави много скъпа напитка.
„Няма гаранция за 100% успех на тестовете за ферментация“, сподели Соуя Уецуки, пивоварът, отговарящ за проекта в Asahi Shuzo.
Той каза, че гравитацията може да повлияе на преноса на топлина в течността, причинявайки различен процес на ферментация в Космоса, отколкото на Земята.
Компанията е платила на Японската агенция за аерокосмически изследвания за достъп до експерименталния модул Kibo, където тестовете могат да се провеждат в „специална микрогравитационна среда“.
Редактор: Цветина Петкова