В менюто на децата ще има включени най-малко три вида пресни зеленчуци и плодове седмично

Нова Наредба за здравословно хранене на учениците предлага Министерство на здравеопазването за обществено обсъждане. В нея се забранява предлагането в бюфетите и  автоматите за закуски и напитки на пържени картофени и пържени зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, както и сухи супи и сухи бульони.

За да се осигури оптимално количество витамини и минерали, в менюто се включват най-малко три вида пресни зеленчуци и плодове седмично.

Забраняват меда и конфитюрите в детските градини и кухни

При предлагането им ще трябва се спазват следните изисквания:

1. включване в менюто според сезона предимно на пресни зеленчуци и пресни плодове (цели, нарязани, настъргани, като салата, напитка от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути) или прясно изцеден сок);

2. препоръчително е предлагането на замразени зеленчуци и плодове, пред стерилизирани;

3. консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители;

С какво се хранят учениците – у нас и в Европа?

Въведено е изискване за предлагане само на конфитюри с „екстра качество” и на „мармалади от плодове“.

В менюто на учениците ежедневно трябва да присъстват най-малко 400 гр. кисело или прясно мляко и най-малко 35 гр. сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Айрянът пък трябва да се предлага без добавена сол или захар.

Забранява се предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато те са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.

В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. Риба се предлага и като рибена чорба и като компонент на сандвичи.

Първи за обяд в столовата на столичното 4-о училище „Джон Атанасов” са първокласниците. Едни взимат храна от тук, други носят от вкъщи.

„Имам филийка със сирене и яйце. Тате ми я приготви”, сподели Борис Тодоров.

Директори на учебни заведения признават, че са безсилни срещу изкушенията, които се предлагат на децата.

„Сякаш по-младите родители по-често им слагат храна в кутия. По-възрастните са фенове на „бързата храна”, заяви Таня Груева, директор на училището.

За бърза закуска от бюфета обикновено идва и Калоян Кукушев.

„Взимам си например кренвиршка", споделя детето.

Очаква се именно продуктите с кренвирши да бъдат изключени от тези, предлагани в училищата.

Общественото обсъждане на промените в училищното хранене продължава до 17 март. 

Източник: Pariteni.bg