В събота в Автомузея в Бургас посетителите могат да опитат от космическата храна

Какъв вкус има храната за космонавти, как се приготвя тя? България е била в една от трите страни в света, които я произвеждат, но днес се приготвя в Института по криобиология и хранителни технологии към БАН. Използва се специален метод, наречен лиофилизация. Чрез него се извлича 95% влагата в продуктите. Въпреки това в нея са запазени почти всички калории и полезни съставки. В събота в Автомузея в Бургас посетителите могат да опитат от космическата храна по случай Деня на космонавтиката.

„Това позволява тя да е много по-лека като грамаж, затова в миналото се е използвала в космоса. Сега също,казвам в миналото, тъй като България е с изключително дълги традиции в производството на космическа храна. Това е третата страна в света след САЩ и Съветския съюз, която е произвеждала космическа храна”, казва Слави Костадинов от Авиомузея в Бургас.

Български ученици разработиха проект за колония и отглеждане на растения в Космоса

Храната, която полита в Космоса с първия български космонавт Георги Иванов е съставена от традиционни български ястия като мусака. „Тогава са разработени 35 традиционни български храни и за 5 членния екипаж на кораба и на космическата станция са били подготвени 7 тристепенни менюта, които са използвани в Космоса. Добре е приета българската мусака. Това е любимото ястие на партньора на първия български космонавт Николай Рукавишников. Френският космонавт Жан Луи Третинен казва ,че при дегустация на храна без етикет,на него най-много му харесала българската храна”, добавя Костадинов.

„Таратор, лютеница,плодове и зеленчуци,кавърма. Това са част от ястията, които са били приготвени за Kосмоса. Плодовете, предназначени за консумация в Космоса не се различават по форма и вкус от пресните”, казва той.

Астронавтите, прекарали 9 месеца в Космоса, ще се учат да ходят отново

„От сливи, българско производство е извлечена влагата, но всичко като вкус и енергийна стойност е запазена вътре в нея. Ако я счупим в момента ще видите, че тя е съвсем крехка т.е. тя е изглежда по този начин. С малко топла вода добавена отгоре ще добие истинския вид на нормална синя слива-А може ли да се консумира така, суха?- може да се консумира така. Традиционното българско ястие боб, което е изпращано в космоса космонавтите са предпочитали да го хрупат като ядки”, казва Костадинов.

Специалистите обясняват, че храната, от която е извлечена влагата вече не се използва само и единствено в космоса, а намира приложения в други сфери. „Тя се налага вече изключително като храна за авантюристи, алпинисти, туристи. Много хора предпочитат да носят такава храна, тъй като тя пази в себе си всички калории,които има. Пази енергийната си стойност. Просто при приготвяне е необходимо да се добави вода.Много от експедициите, които заминават в Хималаите ползват такава храна.Правени са опити в миналото също да се използва в армията”, добавя той.

Повече по темата гледайте във видеото.