Заради сушата земедеслките производители в Добруджа го предпочитат

Климатичните промени стават все по-осезаеми. Заради сушата земедеслките производители в Добруджа сменят царевица с алтернативни култури за посев. Такава се очертава соргото, чиито корени идват от Африка и Австралия. Сухоустойчивостта обаче далеч не е единственото й предимство. За какво може да се използва и ще намери ли място в масовото производство у нас?

Даниел Дянков е земеделец близо 2 десетилетия. Обработва 40 хиляди декара земя с традиционните за Добруджа култури - пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица. За първи път сее сорго.

Двуцветното сорго - зърнената култура на Африка (ВИДЕО)

Той казва, че са решили да засеят сорго като алтернатива на царевицата, тъй като в последните три години реколтата е много ниска. Един от блоковете им е 1500 декара, а очакванията са тази година да ожънат поне 400 кг/дка.

Халил Алиев залага на сорго за трета поредна година. Той ракзава, че това е култура, която занапред ще увеличава площите си. И нарича соргото сухоустойчива царевица. Добрият опит му подсказва да увеличи площите и тази година заделя за сорго 100 от стопанисваните от него 5000 дка. С тенденция да ги разширява. Халил прави сравнение - от едно и също поле добивът на царевица е 430 кг, а на сорго - 595 кг. Разходите за отглеждането му дори са по-малки, пресмята зърнопроизводителят. А различните сортове намират широко приложение.

Снимка: iStock

Дянков ракзазва, че соргото не съдържа глутен и се използва в произвоството на хляб. Алиев допълва, че в него има повече захари, протеини и има по-висока хранителна стойност от царевицата.

С очакваните нулеви добиви на места от царевицата за поредна година пък, тропическото растение се превръща в необходимост.

Без български боб на трапезата: Сушата унищожи и тази реколта

Според агронома Ани Даскалова би било чудесно да внесем още една култура в страната. Тя обаче пита дали тук ще има добър пазар.

Алиев споделя, че преди две години е търсел опция да продаде добива от сорго, но не е намерил такъм. Затова е изхранвал животните си с него.

А пазар няма, защото у нас се сее много малко - фуражните заводи нямат интерес да сменят цикъла си на производство от царевица на сорго. Но това може би ще се промени.

За Алиев соргото ще се превърне в културата на бъдещето.

Част от потенциала на древната южна култура вече се преоткрива и у нас. Дянков пък разказва, че пазар има, затова е влез решение да засее земите си с него. Неговото сорго ще бъде реализирано в България за производство на биоетанол. Заради високото съдържание на захари, от него се добива и спирт. 

Повече гледайте във видеото.

Редактор: Цветина Петрова