Снимка: iStock
Подготовката за нея вече започна с пълненето на бурканите и приготвянето на зимнината
Остават малко повече от четири месеца до присъединяването на България към еврозоната и първата „еврозима“ у нас. Подготовката за нея вече започна с пълненето на бурканите и приготвянето на зимнината. Какво слагат българите в мазетата и каква е рецептата за посрещане на еврото?
Две оранжерии с домати и градина, пълна с чушки, лук, патладжани и ароматни подправки – в двора на Лена Крумова от монтанското село Сумер има от всичко по много.
За първата зима, в която ще плаща в евро, не се притеснява, защото всичко, което се роди в градината отива в бурканите. Сложила е няколко вида печени домати и краставици.
Преди сезона на туршията: Карфиолът поскъпна рекордно (ВИДЕО)
Вкусът и разнообразието са важни, защото семейството ѝ е голямо.
Не прави сметката на зеленчуците, защото идват от градината ѝ, но ако ги купува, според нея, няма да може да си приготви и един буркан за зимата.
„Вчера ходих в Монтана и видях по 4-5 лева домати. Хайде човек за салата да си купи, да, но да правиш зимнина с такава скъпотия е просто невъзможно“, смята Лена.
Затова пълни мазето с буркани и се готви да посрещне първата еврозима в България. С 50 буркана домашна туршия.
В мазето на Лена зимата може да дойде още утре, защото запасите вече са готови.
„Аз искам зимата да идва, защото не се работи през зимата, а сега има много работа“, каза тя.
Нищо не ги плаши - защото имат зимнина, вино, зеле и месо.
„С моя мъж като приключим зимнината и си казваме, че мазето е пълно, един хляб ще си купим и топим, и пак гладни няма да ходим“, казва Лена.
Последвайте ни