Тя е доста устойчива и издържа на суровите условия, подобни на тези на Червената планета

Маята, използвана при приготвянето на хлебни изделия и бира, успява да оцелее при суровите условия на Марс, установиха учени. 

Дрождите от вида Saccharomyces cerevisiae са незаменими при производството на хляб, бира и биотехнологични продукти. Те съдържат и ключ към нещо по-космическо – как животът би могъл да оцелее в извънземни условия.

В проучването участват изследователи от Индийския институт по наука и от университета в Ахмедабад. Те откриват, че маята е доста устойчива и издържа на суровите условия, подобни на тези на Червената планета.

Подготовка за мисии до Луната и Марс: Приключи последният тест на ракетата „Старшип”

Научният екип излага клетки от дрождите на въздействието на силни ударни вълни – подобни на тези, които се образуват при падането на метеорити на Марс – и на перхлоратни соли - токсични химикали, срещащи се в марсианската почва. В лаборатория в Париж специалистите симулират ударни вълни с голям интензитет. Екипът също така третира клетките на дрождите с натриев перхлорат, самостоятелно или в комбинация с ударните вълни.

Резултатите показват как маята за печива може да послужи като модел за усилията на Индия в областта на астробиологичните изследвания. Разбирането на това как такива клетки реорганизират своята РНК и протеини под механичен и химичен стрес може да даде представа за оцеляването на форми на живот извън Земята. От решаващо значение е, че такива констатации могат да насочат и проектирането на устойчиви на стрес извънземни биологични системи, казват изследователите.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Теодора Славянова, БТА