Болниците ще бъдат санкционирани, ако откажат спешна помощ...

Ако болница откаже помощ на пациент в спешно състояние, ще дава писмени обяснения и ще бъде санкционирана. Това предвиждат промени в организацията на спешната помощ, обявиха от здравното министерство.

Лечебните заведения, които откажат да поемат спешен пациент - ще бъдат глобявани с до 20 хиляди лева, обявиха от здравното министерство.

Линейките ще трябва да превозят болните до най-близкото лечебно заведение, независимо дали е в същата област – каквото изискване имаше досега.

Прекратява се и прехвърлянето на пациента от един реанимобил в друг, когато се превозва на далечни разстояния. Във филиалите, където има само един медицински екип, веднага ще се осигурява резервен от съседните центрове.

Ако все пак се наложи смяна на линейка, заради по-добро оборудване или екип – лекарите ще са длъжни да искат и информираното съгласие на пациента или негов представител.

Ако дадено лечебно заведение не може да окаже нужната помощ на болния, медиците там веднага трябва да му направят първична реанимация и да се свържат с националния консултант по съответната специалност.