Използвали недоволството на хората, за да подклаждат напрежение...

Президентът на Сирия Башар ал-Асад хвърли вината за антиправителствените протести върху малка група саботьори.

 

В третото си обръщение към нацията от началото на демонстрациите срещу управлението му през март, Асад беше категоричен, че саботьори използват недоволството на хората, за да подклаждат напрежение.

 

Веднага след изявлението му хиляди недоволни хора излязоха отново на демонстрации по улиците на Дамаск и Латакия.

 

В изявлението си Башар ал-Асад заяви, че бъдещето на Сирия трябва да бъде решено чрез национален диалог. За целта била създадена специална институция, която ще изготви план за реформи.

 

Съвсем скоро щяла да заработи и друга комисия, която ще подготви промени в конституцията. Асад призова хората, които са избягали в Турция, да се завърнат в родината си.

 

По думите му саботьорите, които са разрушили имиджа на страната, трябва да бъдат изолирани. Държавният глава коментира още, че случващото се няма нищо общо с реформите, а е чист вандализъм.

 

Анализатори коментират, че в речта на президента не е имало нищо драматично и тя едва ли ще промени хода на събитията в страната.

 

В същото време координатори на протестите в Сирия са заявили пред световните медии, че вече не искат реформи, а целта им е пълна промяна на режима.

 

Правозащитници обявиха, че до момента силите за сигурност са убили най-малко 1300 цивилни граждани при антиправителствените протести, започнали през март.