Стотици декари гори са изпепелени при огнената стихия край благоевградското село...

Стотици декари гори са изпепелени при огнената стихия край благоевградското село Логодаж, която ви показахме снощи. Огънят се разпространяваше изключително бързо от силния вятър и овладяването му отне повече от 6 часа. 

Цяла нощ екипи на пожарната в Благоевград и доброволци от Логодаш и съседни села са дежурили в труднодостъпната местност, за да не допуснат разрастването на пожара. 

Пожарът беше локализиран, но за пълното му потушаване може да се говори едва след няколко дни. Пламъците обхванаха около 500 декара горска площ. 200 от тях са напълно унищожени. Предстои да се уточни на каква стойност са нанесените щети. Все още не са ясни и причините за възникването на огъня. Най-вероятно става въпрос за човешка грешка.  

Само в Благоевградска област през почивните дни са възникнали над 30 пожара. От началото на летните месеци техният брой е два пъти по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Най-често причините за пожарите са проявена небрежност от страна на хората, както и подценяването на вятъра като фактор за бързото разпространение на дори и на пламък. Санкциите за умишлен палеж са в размер от 300 до 500 лева. Ако нанесените материални щети са големи нарушителят го грози една година затвор. От началото на лятото обаче има само двама заловени за такъв тип деяние. Повечето от престъпленията остават неразкрити.