С помощта на специалисти екип на Нова ТВ направи точни сметки за това...

В средата на септември вече е време да помислим за отоплителния сезон. С помощта на специалисти екип на Нова ТВ направи доста точни сметки за това кой метод на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима. В дома на семейство романови от Смолян, отговорът е един – отопление на дърва.


Но дали е по-евтино? С този въпрос отиваме в София - при професор Калоянов от Техническия университет.
Каква сума ще похарчим през зимата за топло според професора, зависи много от типа на сградата и системата за отопление.


Все пак, ако вземем за пример етаж с площ 80 квадрата, какъвто е приблизително домът на семейство Романови и искаме да поддържаме нормална температура през зимата.


Разликата в разходите наистина е огромна – ако се топлим с електрически печки, отоплителният сезон ще ни струва между 1100 и 1200 лева. Ако обаче сме с климатици, цената е три пъти по-ниска – или 400 лева за целия период.


Което умножено по шест месеца прави разходите за парно между 550 и 580 лева. Също толкова ще ни излезе, ако се отопляваме на газ.


Ако пък ползваме въглища, сумата варира между 300 и 800 лв. Като най-скъпи са лигнитните, а най-евтини – брикетите.


Най-изгодно, както вече са се досетили и семейство Романови, излизат добрите стари дърва. Така че цената на това да пълним печката е между 190 и 250 лева за зимата.


От екологична гледна точка обаче електричеството е най-опасно за околната среда, защото при производството му се отделят най-много вредни вещества. Същото се отнася и за дървата и въглищата, които макар и най-евтини, при изгаряне замърсяват природата.