Само за миналата седмица в София КАТ е глобил 37 водачи, употребили алкохол..

От днес СДВР ще глобява водачите, които отказват да бъдат проверени с дрегер за алкохол с максимална глоба от 1000 лева и 18 месеца лишаване от право на управление, съобщи директорът на КАТ София Богдан Милчев.


Само за миналата седмица в София КАТ е глобил 37 водачи, употребили алкохол, от тях пет са жени.


Рекордьор е дама, спряна за проверка на 7 октомври, която е имала 3,4 промила алкохол в кръвта. През изминалите почивни дни са проверени 80 водачи, като за 14 от тях е установено, че са седнали зад волана след като са употребили алкохол.


\"Когато предупреждаваме водачите, че ще ги проверяваме активно и те спират да пият\", коментира Милчев. След като от КАТ обявиха, че започват акция срещу пияните шофьори, през вчерашния ден са установени едва трима водачи, употребили алкохол, а точно една седмица по-рано те са били шестима.


Днес са проверени 250 водачи, като само един от тях е имал над 0,5 промила алкохол в кръвта.
Нашите наблюдения показват, че около 50 % от водачите започнаха да спират на пешеходни пътеки, каза още Богдан Милчев.


От началото на годината КАТ – София е санкционирал 2225 пешеходци за неправилно пресичане на пътното платно и 956 водачи за отнемане на предимство на пешеходна пътека.


Само за месец септември санкционираните пешеходци, които пресичат неправилно са 272, а санкционираните водачи са 509. През август са глобени 1327 пешеходци и 172 водачи. /БГНЕС