Заради протеста ще бъдат затворени всички обществени сгради, магазини, банки...

Гърция отново ще бъде парализирана от обща стачка. Заради протеста ще бъдат затворени всички обществени сгради, магазини, банки. В стачката вероятно ще се включат служителите от летищата и пристанищата. 


През следващите 48 часа няма да работят правителствените учреждения, магазините, офисите.


Автобусите, влаковете и самолетите също няма да се движат. Към протеста ще се включат и таксиметровите шофьори. За първи път в стачни действия взимат участие собственици на малък бизнес, коментират гръцките медии.


Днешната стачка е свикана от двата най-големи синдиката в страната, в които членуват работници от частния и обществен сектор. Протестът е свикан в момент, когато парламентът в Атина се готви да гласува поредния пакет от мерки за намаляване на разходите.


Сред тях са увеличаване на данъците, намаляване на плащанията и съкращения на работни места. Те бяха поискани от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да отпуснат на Гърция поредния транш от финансова помощ. С парите южната ни съседка трябва да намали огромния си бюджетен дефицит.


Правителството вече обяви, че се нуждае от следващия транш в размер на 8 милиарда евро. Ако не ги получи, парите, с които разполага за плащания ще свършат през ноември.