Заключението е на шведски учени, които се възприемат като едни от най-авторитетните в сферата.

40 процента от случаите на рак са причинени от вируси. Заключението е на шведски учени, които се възприемат като едни от най-авторитетните в сферата на вирусологията.

Те са открили вируси и в такива образувания, които никога преди не са били свързани с инфекции, като тумор на мозъка или левкемия. Какво казват за това българските учени?

Учените разделят вирусите на два вида - първите са тези, които директно причиняват рак. Пример за тях е човешкия папиломен вирус, за който отдавна се знае, че води до рак на шийката на матката. Има и  други такива примери.

Вторият вид вируси, са тези, които по някакъв начин предизвикват образуването на карцином. Това са например хепатитните и херпесните вируси.

В момента се правят и много сериозни изследвания на още един вирус, за който учените смятат, че има връзка с рака на дебелото черво. За по-голямата част от българските вирусолози, връзката на инфекциите с рака е доказана, а според професор Кълвачев вирусите причиняват много над 40 % от заболяванията.

Има ваксина срещу причинител на рака. В случая това са противовирусни ваксини и действително имунизацията против вируси има съществено значение за профилактиката на рака, например на черния дроб. Ваксинирането с ваксина срещу хепатит B рязко намалява възможността този вирус да причинява рак на черния дроб, на мнение са специалистите.

Имунизацията срещу хепатит B у нас е задължителна. ваксината срещу човешкия папиломен вирус, който причинява рак на шийката на матката все още е само препоръчителна.