Още не е ясно дали е екзекутиран или е загинал при престрелка...

Аутопсия на тялото на Муамар Кадафи няма да бъде правена, въпреки призивите на международната общност.

 

\"Няма да има аутопсия нито днес, нито в друг ден. Никой няма да отваря тялото на Кадафи\", заяви военният говорител на Преходния национален съвет (ПНС) в Мисрата.

 

Така се засилват съмненията, че обстоятелствата около убийството на сваления от власт диктатор няма да бъдат изяснени.

 

Съпругата на полковника, която избяга в Алжир, отправи призив от името на семейството към ООН и останалите международни организации да убедят ПНС да предаде телата на Муамар Кадафи и сина му Мутасим на тяхното племе, за да бъдат погребани по ислямския ритуал.

 

Тя настоя също да се разследват обстоятелствата около смъртта на двамата и техните другари.

\"От кадрите, показани от телевизиите, стана ясно, че те са били екзекутирани от агентите на НАТО\", заяви Сафия Фаркаш.

 

Старейшините на племето кадафа, от което произхожда Муамар Кадафи, също поискаха телата на бившия либийски ръководител и на сина му да им бъдат предадени, за да ги погребат в Сирт според традициите на исляма и нормите на общочовешкия морал.

 

В същото време генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви, че военната операция на пакта в Либия ще приключи напълно до 31 октомври. Расмусен уточни, че решението за край на операция \"Обединен защитник\" е било взето единодушно от Северноатлантическия съвет, но известната условност на формулировката е свързана с това, че предстои то да бъде съгласувано с ООН.