Живият пример е майката на певицата Поли Генова – Даниела...

Възможно ли е да бъдем осъдени без да разберем, без да сме влизали в съдебната зала и без да сме имали право да се защитим? Оказа се, че може. Живият пример е майката на певицата Поли Генова – Даниела.

 

Разбрала, че е осъдена чак след като съдебен изпълнител почукал на вратата й, за да наложи запор на имуществото й. В такава ситуация всъщност може да изпадне всеки от нас.

 

Ако сте едноличен търговец и фирмата ви не е регистрирана на актуалния си адрес, спокойно може да бъдете осъден без да разберете. Именно такъв е примерът на Даниела Генова. Тя живее спокойно и с чисто досие до септември тази година, тогава намира в пощата си призовка от частен съдебен изпълнител.

 

Оказва се, че делото е водено без нейно присъствие, без да може да представи доказателства в своя защита. Без тя дори да знае, че някъде в България има човек, който я съди. Така Даниела е осъдена като едноличен търговец, собственик на фирма \"Архида\".

 

Всъщност това не само е възможно, но и е напълно законно. Дотук се е стигнало заради един пропуск на Даниела. Фирмата й не е била регистрирана на актуалния й адрес. На стария обаче вече живеят други хора. Така съдът не я открива и съобщението, че срещу нея е заведено дело, въобще не й е връчено. Потърсихме коментар от адвоката на фирмата, която е осъдила Даниела Генова.

 

Законът позволява делото да започне без Даниела Генова да е била реално уведомена. Тя е осъдена, без да успее да се защити пред съда.