Часове преди мисията да влезе в страната, 30 цивилни бяха убити при сражения в град Хомс.

Група от 50 наблюдатели от Арабската лига пристигна в Сирия в рамките на регионалния план за прекратяване на насилието. Часове преди мисията да влезе в страната, 30 цивилни бяха убити при сражения в град Хомс. Опозицията твърди, че когато наблюдателите са достигнали града са установили, че не могат да се движат свободно.

Световните агенции съобщават, че 50 наблюдатели и 10 членове на секретариата на Арабската лига са пристигнали в Сирия от Кайро. Целта на тяхната мисия е да приложат мирната инициатива, договорена с правителството в Дамаск. Тя предвижда изтегляне на сирийските въоръжени сили от всички точки на конфликт.

Сирия обяви, че ще даде пълна свобода на придвижване на наблюдателите, но анализатори отбелязват, че групата ще зависи изцяло от добрата воля на кабинета на Асад за осигуряване на сигурността им. Опозицията обяви, че наблюдателите не могат да се придвижват свободно и дори заяви, че те са затворници на режима. В същото време лидерът на мисията обяви, че властите им сътрудничат и не налагат никакви ограничения.

Общо 200 наблюдатели трябва да влязат в Сирия, като трябва да се срещнат с правителствени представители и опозиционни групировки. Външният министър на страната заяви, че очаква наблюдателите да подкрепят кабинета, който настоява, че въоръжени банди провокират конфликта.