Ултраортодоксалните евреи настояват жените да ходят скромно облечени...

Сблъсъци между ултраортодоксални евреи и полицията имаше в израелския град Бейт Шемеш, близо до Ерусалим. Един служител на реда е леко ранен, има много арестувани. Безредиците започнаха, след като ултраортодоксалните поискаха стриктно разделение между половете и по-скромно облекло за жените.

Сблъсъците започнаха, след като местна телевизия излъчи материал за 9-годишно американско дете. Пред камерите момиченцето обясни, че се страхува да ходи на училище, защото ултраортодоксалните я освирквали и крещели по нея заради светското й облекло. Репортажът предизвика широко обществено недоволство и полицията се опита да премахне плакат, призоваващ за разделение между половете.

Около 300 ултраортодоксални евреи започнаха да замерят служителите на реда с камъни и яйца. Те обръщаха контейнерите за смет и ги подпалиха. Два телевизионни екипа, които се опитваха да заснемат безредиците, бяха нападнати от протестиращите.

Част от общността на ултраортодоксалните обаче отказа да подкрепи своите и се включи в демонстрация за светския характер на държавата Израел. Премиерът Бениямин Нетаняху обяви, че няма да допусне сегрегация между половете. По думите му дискриминацията няма никакво място в либералната демокрация.

Ултраортодоксалните евреи, които са 10 процента от населението на страната, настояват жените да ходят скромно облечени. Те искат отделни места за сядане в автобусите и обществените сгради за мъже и жени, а неотдавна група войници отказаха да влязат на концерт на женска група.