Процесията с ковчега на авторитарния управник премина по главните улици на Пхенян...

В Северна Корея започна двудневната траурна церемония по погребението на починалия на 17 декември лидер Ким Чен-ир. Процесията с ковчега на авторитарния управник премина по главните улици на столицата Пхенян, а десетки хиляди строени севернокорейци оплакваха покойника.

 

Севернокорейските държавни медии не дават подробности как ще продължи погребението, но е сигурно, че няма да присъстват чуждестранни делегации.

 

Една от големите въпросителни е дали синът на Ким Чен-ир, посочен за негов приемник начело на комунистическата държава, ще изнесе реч в памет на баща си.

 

Това ще е и първата публична проява на 28-годишния Ким Чен-ун. Прави впечатление, че до момента в траурната церемония не са се включили другите двама синове на покойния лидер.

 

Тялото на управлявалия 17 години Ким Чен-ир ще бъде положено в комплекса Кимсусан, където се намират и останките на баща му и основател на Северна Корея Ким Ир-сен.

 

В гробницата ще бъдат изложени автомобилът на Ким Чен-ир, вагон от легендарния му брониран влак, дрехи на покойния лидер и работното му бюро. Утре сутринта на централния площад в Пхенян ще се състои масов траурен митинг, в който се предвижда да участват към 100 хиляди души.

 

Те ще положат клетва за вярност пред приемника на Ким Чен-ир - Ким Чен-ун. В цялата страна ще отекнат оръдейни залпове, ще свирят всички локомотиви и кораби, а жителите на Северна Корея ще сведат глави в триминутно мълчание.