Точно 12.00 часа местно време отекнаха оръдейни залпове...

Ким Чен-ун получи публично признание като приемник на властта в Северна Корея. На заключителната церемония по погребението на баща му младежът беше обявен за върховен лидер на партията, армията и народа на Корейската народнодемократична република.

 

На централния площад в Пхенян се състоя заключителния траурен митинг за кончината на лидера на страната Ким Чен-ир. На церемонията присъстваше цялото ръководство на комунистическата страна, в това число и най-малкият син на вожда Ким Чен-ун.

 

Пред събралите се на площада десетки хиляди скърбящи хора говори председателят на президиума на Върховното народно събрание Ким Йон-нам. Именно той обяви Ким Чен-ун за новия лидер на страната.

 

Началникът от Корейската народна армия Ким Чжон Гак заяви, че Пхенян притежава възпиращ ядрен потенциал и е готов да даде отпор на натиска и шантажа на империализма.

 

Точно 12.00 часа местно време отекнаха оръдейни залпове и народът почете с три минути мълчание паметта на починалия на 17 декември Ким Чен-ир. Едновременно засвириха сирените на всички локомотиви и кораби.