Долната камара на френския парламент одобри миналата седмица законопроекта

Турция предупреди Франция, че ще предприеме допълнителни действия срещу Париж, ако френският Сенат приеме законопроекта, който криминализира отричането, че масовото избиване на арменци в Османската империя е геноцид. Анкара реагира гневно, след като долната камара на френския парламент одобри миналата седмица законопроекта.

 

В изявление Съветът за национална сигурност на Турция изрази надежда, че здравият разум във Франция ще надделее и Париж ще се откаже от грешката си. Ако предложеният текст се превърне в закон, при всички положения ще възразим срещу тази нечестна мярка, заявиха от Съвета след петчасово заседание.

 

Турция вече отзова посланика си от Париж, забрани на френски военни самолети да кацат на турска територия и на военни кораби да влизат в турски пристанища.

 

Освен това замрази всякакви политически и икономически срещи заради решението на френските депутати да одобрят законопроекта, заклеймен от турския премиер Реджеп Ердоган като \"политика, основаваща се на расизъм, дискриминация и ксенофобия\".

 

Франция е петият по големина експортен пазар за Турция, като търговският обмен между двете страни за първите 10 месеца на тази година възлиза на 14 милиарда долара.