Неизплатените възнаграждения вече са почти 2 милиарда лева...

Оказва се, че работодатели дължат милиарди за заплати. Неизплатените възнаграждения вече са почти два милиарда лева, показват данните на Българската стопанска камара.

И още цифри - общият дълг на предприятията, който освен парите за заплати, включва и неизплатени суми към фирми, банки и държавни институции, е 157 милиарда лева. Въпреки това, работодателите казват, че нарастването на задълженията е по-бавно спрямо предходните години.

Близо 40 процента от неизплатените задължения са просрочени, обясниха работодателите. Това ще затрудни още повече предприятията, тъй като с начислените лихви, дължимите суми стават още по-големи. В същото време, все по-малко от тях се решавали да теглят заем.

От своя  страна, банките все по-трудно отпускали заем. Всичко това ще създаде допълнително натиск върху банковата система, категорични са от Българската стопанска камара. Според техните прогнози и през следващите месеци приходите ще продължават да растат по-бавно от ръста на задълженията. Това, от своя страна, ще изправи още фирми пред фалит.

Само за миналата година, над 2400 от тях са обявили несъстоятелност. Задлъжнялостта е най-голяма в отраслите, които продължават да намаляват приходите си. Такива са търговията, недвижимите имоти, както и строителството и транспорта. Според анализаторите, в тези сектори трудно може да се очаква повишение на заплатите, или наемане на още служители.

И още – във видеото.