Европейските страни се ориентират към по-смекчен вариант на финансовия пакт...

Европейските страни се ориентират към по-смекчен вариант на финансовия пакт, който да засили общата бюджетна дисциплина, пише Франс прес. Според агенцията в новия вариант на документа Европейската комисия е лишена от правото да сезира Европейския съд в случай на отклонение от правилата за бюджетна дисциплина.

 

Съдържанието на бюджетния пакт, който само Великобритания отказа да приеме, е обект на интензивни преговори от декември насам. Текстът трябва да бъде финализиран в края на януари и подписан в началото на март.

 

В последната версия на документа на Европейската комисия се отнема първоначално предвиденото право да изисква обяснения, когато една страна не е изпълнила обещанието да впише златното правило за бюджетния баланс в конституцията си или в друго действащо законодателство.

 

Така сезирането на Европейския съд ще става само от самите страни-членки, а не директно от Еврокомисията. През декември европейските лидери с изключение на британския премиер Дейвид Камерън решиха да работят за създаването на нова обвързваща рамка, за да ограничат бюджетния дефицит и държавния дълг.

 

В тази рамка ще се предвижда установяването на златно правило за бюджетен баланс, както и почти автоматични санкции, когато бюджетните дефицити прехвърлят прага от 3 процента от Брутния вътрешен продукт.