Фирмите са категорични, че услугата ще се извършва само за 24 часа...

Пълно декодиране на човешкия геном само за ден предлагат две американски компании. Фирмите са категорични, че услугата ще се извършва само за 24 часа и ще бъде на достъпна цена.

 

От Лайв технолоджис обявиха, че имат разработена технология за разшифроване на ДНК-информацията на всеки човек. Еднократното извършване на услугата ще се случва срещу сумата от 1000 долара. Три големи изследователски института вече са сключили договор за закупуване на технологията, която е с цена 149 000 долара.

 

Друга компания от Сан Диего също представи уред за пълно ДНК-декодиране в рамките на едно денонощие. Фирмата обаче не посочи колко ще струва услугата.

 

Машините за декодиране на генома, наричани индивидуални геномни декодери, позволяват на учените да идентифицират подредбата на 3 милиона градивни елементи на човешката ДНК. За първи път учените постигнаха пълно разчитане на генома на човека през 2000-та година.

 

Сега, когато това е достъпно за широката общественост, множество хора ще могат да разберат навреме за евентуални наследствени болести или предразположеност към определени заболявания.