Френски сенатори обжалваха закона, който криминализира отричането на арменския геноцид

Ново развитие около законопроекта, който влоши отношенията между Париж и Анкара. Френски сенатори обжалваха пред Конституционния съвет на страната закона, който криминализира отричането на арменския геноцид. Текстът, приет на 23 януари, предизвика остри реакции в Турция и обтегна отношенията между Париж и Анкара.

Седемдесет и седем сенатори и 65 депутати внесоха в Конституционния съвет искане за отмяна на закона. Според тях, недопустимо е политиците да обсъждат спорни исторически  въпроси. Тази стъпка блокира процеса на ратифицирането на закона от френския президент. Конституционният съвет трябва да се произнесе в срок от един месец, като този срок може да бъде съкратен на осем дни по искане на правителството.

Анкара веднага приветства действията на френските парламентаристи. Това е стъпка, съответстваща на това, което е Франция, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Законопроектът, криминализиращ отричането на всеки геноцид, бе одобрен от двете камари на френския парламент и предизвика дипломатическа криза между Анкара и Париж, а Турция замрази политическото и военното сътрудничество с Франция.