Късно следобед нивото на реката започна леко да спада...

Край Силистра скованият от лед Дунав постепенно се раздвижва. Късно следобед нивото на реката започна леко да спада.

Според специалисти обаче затоплянето и разтапянето на ледените блокове могат да доведат до високи подпочвени води и заливане на крайречните територии.

Румънските власти бяха планирали взривяване на ледените блокове. С раздвижването на реката обаче този вариант отпадна. През последните 12 часа нивото на Дунав в силистренския участък продължи да се покачва застрашително, прехвърляйки  650 см.

В следобедните часове обаче водите постепенно започнаха да спадат заради освободилите се по естествен път ледени маси.

Въпреки това състоянието на реката в силистренския участък остава тежко. След като румънската страна се отказа от спасителния вариант за отпушване на леда, днес изходът е само един – по-бързо затопляне на времето и стопяване на леда.

Бързото стопяване на ледените блокове обаче крие друга не по-малка опасност – заливане на ниските части на крайбрежните общини и избиване на подпочвени води в селищата около реката.

В района на Лом реката е спокойна и е доста под критичните норми. В тази част на Дунав няма и ледоход. Въпреки това корабоплаване почти няма. Причината са замръзналите участъци от реката в Сърбия, както и критичната обстановка край Силистра.