Сблъсък между ДАНС и съда по делото за подкуп...

Сблъсък между ДАНС и съда по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. След искане на съдия за експертиза на записи от СРС, председателят на ДАНС Константин Казаков е изпратил писмо с препоръки как съда правилно да си върши работата. Казаков настоява и съдия Иван Коев да се откаже от вече назначена експертиза по делото.  

Заради съмнения за манипулиране на записите от специалните разузнавателни средства съдия Иван Коев назначи няколко експертизи. Проблемната сред тях цели да покаже пътят на направените СРС-та.

 

Оказа се, че председателят на Агенцията за национална сигурност не е съгласен с това. В няколко страници Казаков излага и мотиви защо няма да изпълни определението на съда.

 

Според Константин Казаков тази експертиза нарушава законите за защита на класифицирана информация в България и посочва на съдията кои части от закона трябва да прочете.

 

Председателят на ДАНС посочва още, че експертизата би създала риск за живота и здравето на служителите му, които прилагат специални разузнавателни средства. Константин Казаков прави и заключение, че експертизата \"ще постави под въпрос международния авторитет на ДАНС като надежден партньор на НАТО и Европейския съюз\".

 

Казаков отбелязва, че след тази експертиза ДАНС ще трябва да подмени цялата си апаратура. Изводът на Константин Казаков е, че назначената от съдия Иван Коев експертиза надхвърля правомощията на съда. Така пък \"се създават предпоставки за затрудняване на доказването на обвинението\".

 

В крайна сметка съдия Иван Коев не прие съветите на председателя на ДАНС. Експертиза ще бъде направена, а агенцията ще трябва да покаже точно какви са пътят и начинът за събиране на СРС-та у нас. Константин Казаков отказа коментар по темата.