От септември те трябва да плащат по 150 лева на година, а за втора кола - 450...

Жителите на синята зона на София в района около храм-паметника \"Александър Невски\" започват подписка срещу новите правила за паркиране. От септември, за да спират край домовете си, те трябва да плащат по 150 лева на година. А ако имат втори автомобил - 450 лева.

 

Придружихме Константин Василев в обиколката му на новия, по-широк платен периметър за паркиране по местоживеене. И се убедихме, че и занапред той ще обикаля и по повече от половин час, докато си намери място.

 

„Всички места са пълни, плюс един ред неправилно паркирани автомобили\", обясни Константин.

 

Сега често му се налага, въпреки платеното право да паркира по местоживеене, като намери най-после място, ако то е далече от дома му, да го плаща на общо основание, на час за синя зона. Освен че и занапред може да му се наложи да плаща по две тарифи - и като за домуващ, и като за приходящ автомобил, Константин се сблъсква и с проблема на стотици други столичани - за втората кола.

 

По новата наредба, ако на един адрес е регистриран и втори автомобил, правото да паркира по местоживеене в синята зона скача от 150 на 450 лева. Общината не се интересува, че в наследствените апартаменти в центъра, живеят и по две семейства и всяко има нужда от кола.

 

Тази е на чичото на Константин и семейството не може без нея. Затова сега две семейства трябва да решават кой ще плаща тройната цена като за втора кола.

 

„Втората кола се облага като екстра лукс, а това не е този случай\", каза Константин.

 

„Няма как, те трябва да се разберат помежду си, като това трябва да бъде отказване общо взето. В момента при 10-11 хиляди паркоместа, които са в зоната, 5 хиляди са с винетни стикери за живущите\", каза Радослав Тошев от Столичния общински съвет.

 

„Има смисъл да се налагат такива рестриктивни мерки в центъра, ако се предлага алтернатива, както е в някои огромни западни градове - ограничили са частните коли, но те предлагат перфектен градски транспорт\", смята Константин.

 

„Няма как яйцето или кокошката, тези мерки вървят успоредно\", твърди Радослав Тошев.

 

Ако Константин и чичо му решат да си разделят наложените им общо 600 лева, за да паркират някъде пред дома си, това е четири пъти по-скъпо от предната цена на винетката. А докато чакат четворно подобрение срещу парите си, те ще се включат в подписката срещу сметките на общинския съвет.

 

Репортер: Рада Богданова