Първата архивна снимка, предоставена от Архивите, вече е факт...

Материали на държавната агенция „Архиви" вече ще бъдат публикувани и в световната интернет енциклопедия Уикипедия. Партньорството вече е факт.

 

Вместо в  прашните папки, някои български архиви ще бъдат дигитализирани и качени в световната енциклопедия Уикипедия. Първата архивна снимка, предоставена от Архивите, вече е факт.

 

„Георги Вазов, който е участвал в три войни и е известен като брат на Вазов- преди имаше добра статия за него, но без снимка, само за половин час снимката беше намерена и вече може да бъде видяна", каза доц. д-р Мартин Иванов.

 

Какви още архивни документи за българската история ще бъдат достъпни за нас и в интернет? Народният театър, Операта ,темата за Македония, Балканските войни. Около 128 хиляди са българските документи в световната енциклопедия.

 

„Уикипедия е там, където трябва да се съхрани знанието на една нация и всички трябва да помагаме да съхраним историята си", твърди Илиана Славова, редактор в Уикипедия.

 

Държавна агенция „Архиви" има и друг проект. Около 90хиляди страници, протоколи на Политбюро ще бъдат качени до седмица на нашата страница.

 

Ще бъдат оповестени и досиетата на някои известни политици от близкото минало.

 

Репортер: Линда Джонголова